Körutazás Vietnámban és Kambodzsában - A Khmerek és Chamok letűnt birodalmai
Vietnám / Közép Vietnám / Hoi An
Utazás módja:
Repülő
Ellátás:
leírás szerint
Szálláskategória:
Program szerint
Szobatípus:
2 ágyas szoba
Időtartam:
14 éj
Utazás azonosító:
494225


Az időpontokat oldalirányú "seprő" mozdulattal lapozhatod is!
Bizonyos árak csak a szállásra vonatkoznak, vagy nem tartalmaznak minden útiköltséget. Kérjük nézd meg az ajánlat részletes árinformációit.

A KHMEREK ÉS CHAMOK LETŰNT BIRODALMAI – Közép-Vietnám, Dél-Vietnám és KAMBODZSA - kiscsoportos, kulturális körutazás

Az út időtartama:  14/15 éjszaka 

Kategória: egzotikus út, körutazás, kiscsoportos, magyar nyelvű idegenvezetés

Utazás módja: repülő

Az út indulási időpontjai:  2022. március 11., 2023. március 10. 

COVID információk: 

Repülőjegyek: a jelenleg még rendkívül változó árú és időpontú nemzetközi repülőjegyeket az alapajánlatról leválasztottuk és külön kezeljük. A másik ok, amiiért az alapajanánlat nem tartalmazza ezt a költséget: a covid időszakban nagyon sok utasunk repülőjegye "beragadt" a légitársaságuoknál és ezért van repjegy utalványuk. Ezek korlátozás nélkül felhasználhatók körútjainkhoz!  

Csatlakozzon hozzánk egy igazi kiscsoportos  Délvietnamban és Kambodzsában!  - Ez a legjobb módja annak, hogy megismerhesse Indokína két legszebb és kulturálisan is leggazdagabb országágának legszebb helyeit, természeti szépségeit, kultúráját, történelmét, művészetét, fantasztikus konyháját, vendégszerető lakóinak mindennapi életét. Ráadásul érdeklődésének és a helyszínen éppen zajló különleges eseményekhez igazodva! Ez a körutunk tökéletes választást nyújt a Vietnamba és Kambodzsába először utazóknak, családoknak, baráti társaságoknak.

Ez az út egy igazi trópusi barangolás. Délvietnám teljes területe és Kambodzsa fölldje a trópusi égőv kellős közepén fekszik. Időjárása ezért igazán kellemes.

A körút világörökségi helyszínei: Hué császárváros műemlékegyüttese, Hoi An ősi városa, My Son szentély, Angkor történelmi Park, Luang Phrabang városa

A körút főbb állomásai: Da Nang, Hoi An, Hue, Saigon (Ho Chi Minh City), Can Tho, Phnom Penh, Siem Reap

 

Kedves Olvasó!

Ez egy szokatlanul hosszú és részletes ajánlás. Inkább már komplett utiterv! Tapasztalataink szerint, utazóink (sajnos) kevésbé ismerik ezeket a gyönyörű országokat. Ezért: nagyon részletesen leírtuk, mi is van benne utunkban! Napról-napra, óráról-órára követhető utunk minden eseménye, mozzanata.

Kellemes olvasást és sok-sok türelmet a hosszú szöveghez!   

 

Programok

1. nap: Elindulás Budapestről, menetrendszerinti repülőjárattal ( szállás: repülő)

Budapestről velünk induló utasaink számára (lehetséges az úthoz csatlakozni Katmanduban is) az út a 3 órával a gép indulása előtt kezdődik a budapesti repülőtéren. Csoportvezetőnk fogadja az indulókat, ellenőrzi az összes szükséges „utipapír” meglétét és rövid tájékoztatást is ad a repülésről. Mindenki megkapja a személyre szóló információs anyagát, Ezután elindulunk Nepál felé.

 

 2. nap: Megérkezés Hoi An-ba, esti városnézés (Étkezés: reggeli – szállás: Hoi An)

A megérkezés után transzfer a szállodába Hoi An-ban. Erre a napra nem terveztünk vezetett programot, de sok érdekes fakultatív program közül lehet választani az érkezés időpontjától függően. Az este is szabad, de sok érdekes fakultatív programból válaszhat a helyszínen.

A folyó partjain és a torkolat szigetein felépült Hoi An kereskedővárosa évszázadokon keresztül Vietnam legfontosabb tengeri kikötővárosa volt.   Szerepét később ugyan átvette Da Nang, de a város továbbra is virágzott és virágzik ma is. 

Késő esti programunk: barangolás Hoi An óvárosában, ahol a több évszázados kínai és japán kereskedővárosok összeolvadása által alkotott építészeti csoda esti fényei, hangulatos utcái és számtalan szórakozási lehetősége felejthetetlen élményt nyújt.  (Hoi An óvárosa egy ékszerdoboz) Hoi An egyike az öt UNESCO-világörökség részévé nyilvánított területeknek Vietnamban. Az éjszakát Hoi An- ban töltjük.

 

3.     nap: Hoi An - My Son – Hoi An (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Hoi An)

Délelőtti a Champa királyság megszentelt völgyének My Son-nak emlékei közé indulunk. Az 1300 évig fejlődő és virágzó szent völgy templomai és szentélyei a királyság szellemi központjaiként funkcionáltak a Garuda csőrének formáját idéző és a hely megszenteléséhez vezető hegyorom völgyében. A kirándulás során a chamok történetének és kultúrájának emlékeit ismerhetjük meg és részt vehetünk egy Apsara tánc bemutatón is. 

Hoi An-ba visszatérve megebédelünk és egy kulturális sétát teszünk az óvárosban. Könnyű ebéd után indulunk délutáni és esti városnézésünkre Hoi An óvárosába, amely egy kivételesen jó állapotban fennmaradt példája a 15- 19. századi dél-kelet-ázsiai kereskedelmi kikötőknek, kínai és japán kereskedelmi kolóniáknak. A 12 fő különleges helyszín (házak, templomok, közösségi házak, piac) mellett Vietnám ékszerdobozának nyüzsgésébe is belekóstolunk.

Az épületek és az utcakép hűen tükrözik mind a vietnámi, mind a külföldi kultúrákat, amelyek kombinációjából létrejött ez az egyedülálló örökség.

 

4.     nap: Hoi An – Hue (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Hue)

Reggeli után elutazunk Hue sok évszázados városába. Da Nang-ba érve meglátogatjuk a Márvány Hegységet.  Az Öt Elem hegységének is gyakran nevezett márványkúpok barlangjainak és sziklaplatókon álló templomainak, pagodáinak története jó pár ezer évet ível át. 

A víz hegyének, a hegy lábától induló és a hegy csúcsáig felfutó lépcsői és sziklaösvényei egy egységes szent úttá kötik össze a barlangokat és szabadtéri templomokat, pagodákat. Található itt a III. századból származó, Shiva tiszteletére emelt barlang oltár, szerzetei sír, Buddha kert, sziklafaragvány és szent barlang és templom is.

Tovább indulunk Hue felé. A körülbelül 4 órás út áthalad Vietnám néhány legcsodálatosabb és legegzotikusabb táján. Da Nang-on áthaladva felkapaszkodunk a Ködhegység tetejére, megállunk a Felhők és Tengerek kilátója felejthetetlen panorámájánál is. Tovább indulva és a hegységből a Hue-i öbölbe leereszkedve megcsodáljuk Lang Co homokpadra épült városkáját, tovább haladva a különleges tájon, meglátogatjuk Közép-Vietnám egyik legszebb lagúna vidékét egy kis friss osztrigáért. Az út végére érve belépünk Hue, az egykori, és hajdani fényét még ma is megőrző, császárvárosába. 

Délután egy barangolós túrát teszünk Császárvárosban, melynek központja az uralkodók székhelye, a Citadella. Megnézzük a Thai Hoa palota, 80 hatalmas faragott gerendával támogatott épületét, a császárváros tágas csarnokait. Meglátogatjuk a Mandarinok Termét és a helyet, ahol a tiltott Bíbor Város állt egykoron. Sajnos, közelmúlt történelmi viharai komolyan megtépázták az egykor a Pekingi Tiltott Várossal vetekedő palotát, de a felújítás folyamatos. A magas falakkal elhatárolt palota együttes jó része már visszakapta régi fényét. Az ágyasok kertje, a királyi olvasó terem, a színház, a tükörfolyosók, a hajnalváró pavilon mind-mind a császári idők pompáját mutatja.  

Szállodánk nem messze a folyóparti sétánytól, a „külföldiek városrésze” főutcáján van, Hue esti szórakozó negyedének központjában. Több utcányi körzetet zárnak le esténként az autó forgalom elől és az a környék sétáló utcává és szórakozó negyeddé változik. Az éttermek, kávézók előtt asztalok sorakoznak, az egyéb üzletek választéka is kiköltözik a járdára. A folyópart kivilágított sétányai, a számtalan bár, étterem és soha be nem záró üzlet, esti csónakázás a Parfüm folyón is remek szórakozási lehetőséget nyújt.

 

5.     nap. Hue – Ho Chi Minh City (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Ho Chi Minh City)

Reggeli után egy hajókázásra megyünk a romantikus Parfüm folyón. Hue folyója nagyon szép, partjain a császári múlt gazdag kereskedőinek házai mellett a francia időszak polgári villái sorakoznak. Nevének történetét is elmeséljük, sőt, ha szerencsénk van, a forrásvidék szantál erdeinek ágaiból is kapunk egy kis illatos emlékeztetőt. „Sajnos, ez csak akkor érezhető, ha a csónakázás előtt vagy egy héttel jó nagy vihar volt a hegyvidéken és magával sodorta a frissen letépett szantál ágakat és leveleket. Ha nem, akkor csak egyszerűen lélegzetelállítóan szép a folyó.

A csónakút végén érünk el az egyik folyókanyarultban, a víz partján álló Mennyei Hölgy Pagodájához (Thien Mu Pagoda), a mai nap első állomásához. A már több mint 400 éve itt álló és letisztult mahájána stílusú építészetéről híres pagoda együttes Közép-Vietnám egyik leghíresebb szent helye, ami egy árvák nevelésére szakosodott templomi iskolát is üzemeltet. Keletkezésének története két „szupererős” mondát is tartalmaz. Ezeket is elmeséljük a pagoda kertjében sétálva. Arról is beszélünk, miért éppen a nepáli Lumbini liget mása található a világ összes buddhista templomában. 

Hue-t császársírok veszik körül, és a leghíresebbet meg is látogatjuk. Folytatjuk utunkat a folyó mentén Minh Mang király sírhelye felé, aki a Hue-i Nguyen dinasztia második császára volt és 1841-ig uralkodott. Sírjának legjobb helyét 14 évi gondos keresgélés után választották ki és 10000 katona építette 4 éven keresztül. A hagyományos kínai palota elrendezés szerint épült, tágas udvarokkal, kapukkal, templomokkal. szentélyekkel tagolt épület és park együttes a Feng Shui elvei alapján épült és 40 csodálatos építményből áll. 

Ebéd után tovább repülünk Sai Gon-ba, a selyemgyapotfa 15 millió lakosú városába. Megérkezés után bejelentkezünk a szállodába. Estére nem terveztünk fix programot, mert (tapasztalataink szerint) itt már kell egy kis pihenés, szabadság mindenkinek… 

Szállodánk a belvárosban, az esti kereskedelmi és szórakoztató negyed közepén van és nem véletlenül. Este a belváros számos lehetőségével ismerkedhetünk meg, hiszen tényleg csak pár lépés bármi, ami a városban este csak érdekes lehet. A 15 milliós kisváros igazán jól felkészült arra, hogy este is jól érezzük magunkat.

A rengeteg kis üzlet, a számos szórakozóhely, a parkok, plazák, az éjszakai piacok és – egyszerűen minden kis utca és sikátor - remek helyek. Minden kapható itt, ami csak elképzelhető. A kávéházak, éttermek, utcai kifőzdék, a különböző „taligákon” árult és frissen készített ételek választéka is lenyűgöző.  

Aki a kicsit vadabb estére vágyik, annak a Bui Vien-nek, az éjszakai élet központjának és a belváros sétáló utcájának, valamint a környék izgalmas szolgáltatásokat és kalandokat ígérő sikátorainak éjszakai életét javasoljuk közelebbről megvizsgálni. 

 

6.     nap: A Cu Chi alagutak - Ho Chi Minh City városnézés (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Ho Chi Minh City)

Reggeli után meglátogatjuk a Cu Chi alagútrendszert. A majdnem 300 km hosszú és már az ötvenes évek közepétől fokozatosan kiépülő alagútrendszer a Viet Kong fontos bázisát képezte a vietnami-amerikai háború során, de már a franciák elleni függetlenségi harcok során is fontos szerepet játszott. 

Külön érdekesség, hogy a földalatti erődrendszert soha nem sikerült elfoglalni vagy elpusztítani. A több szintes földalatti járatokkal összekötött termek igazi földalatti várost és erődrendszert alkotnak, bunkerekkel, lakó és katonai létesítményekkel, raktárakkal, kórházakkal, raktárakkal, fegyvergyárakkal.

A délután a „District One”, Ho Chi Minh City francia eredetű belvárosának felfedezésével kezdődik. Az 1800-as évek végén a franciák által 500.000 lakosra tervezett és Francia Indokína közigazgatási központjaként létrehozott városmag igazi „kis Párizs”. Gyarmati utcái, épületei, parkjai, a rengeteg fa és virág megidézi Párizs belső kerületének látványát. Nem is véletlenül. Ugyanazok a párizsi tervezőirodák álmodták meg, mint a mai Párizs belvárosának utcáit. Itt olyan látványosságokat nézhetünk meg, mint a Notre Dame Katedrális, vagy a központi Posta és elhaladunk a díszes Városháza és az öreg Operaház mellett is. 

 A nap zárásaként a kínai negyedet látogatjuk meg. Saigonban ez a mondás járja: „Ha az első kerületben laksz, akkor gazdag vagy. Ha a harmadikban, akkor biztosan kínai.” 

A várost előszőr ie. 820-ban említik a kínai krónikák. hosszú történelme során volt Kína és Khmer birodalom része, francia közigazgatási központ, főváros.  Ma Vietnám legnagyobb és talán legjobban fejlődő városa és ipari-kereskedelmi székhelye. amióta csak említik, megemlítik kínai lakosságát is. Kínai eredetű közössége több millió fős és főleg a 3., 5., és 6. kerületben lakik. 

A kínai népesség egyik legfontosabb szent helye a Thien Hau templom, ami 1780-as felépítése óta folyamatosan a mindennapi élet irányítója és legfőbb találkozóhelye a város kínai származású lakosságának.  Ez a templom délutáni programunk utolsóelőtti színhelye. 

Végig sétálunk az egymás mögött sorakozó udvarokon, egészen az égi hölgy főszentéjéig. A séta során megismerhetjük a szemünk előtt folyó szertartásokat, a falakon lévő különböző alkotásokat, felajánlásokat.  Talán az egyik legszebb iparművészeti alkotás a két udvar tetejének peremén végigfutó porcelán fríz.  

 Utolsóként elugrunk az „igazi” kínai Binh Tay piacra Cho Lon városrészben. Visszatérünk a szállodába, aztán… vár Saigon éjszakája. Szállodánk nagyon jó helyen, a belváros szívében áll. Innen nem csak a látványosságok, de az éjszakai élet „legjobb helyei” is könnyedén elérhetők. Van, aki vásárolni akar; van, aki csak nézelődni, de van olyan is, aki keményebben bele akar csapni a saigoni éjszakába. Megszámlálhatatlan lehetőség van minderre. A legegyszerűbb, ha megkérdezi csoportvezetőnket, biztosan megkap minden információt! 

 

7.     nap: Ho Chi Minh City– Mekong Delta - Can Tho (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Can Tho)

Reggeli után utazás a Mekong - folyó deltájához.  a kilenc fő ágra szakadó Mekong folyó vidékén keresztül, dél felé. Áthaladunk kilenc sárkány vidéke és a bambuszok földje kis falvain, átkelünk a sokszor 60-70 méterre a víz fölé magasodó hidakon. Uticélunk a legszélesebb folyóág szigetvilága, ahol változatlanul fennmaradt a hagyományos delta életmód, a számtalan manufaktúrával, zöldség-gyümölcs és virág termesztő gazdasággal, és kézműves termék készítő manufaktúrával.  

Útközben megállunk és megnézzük a tartomány egyik legjelentősebb, de mindenképp legszebb buddhista szent helyét a Vinh Trang Pagodát. 

A két hektáros kert közepén fekvő főtemplom évszázadok óta szent hely, sok híres buddhista szoborral és emlékkel. A templomkert trópusi virágokkal borított sétányai, gazdagon termő gyümölcsfái, a hatalmas szabadtéri Buddha ábrázolások különleges élményt nyújtanak.

 Vhin Longba érkezve csónakba szállunk és megkezdjük barangolásunkat a folyón. Elsőként megtekintünk egy halászfalut majd végig hajózunk a főágban fekvő 4 nagy sziget, a vietnami mitológia szent állatairól elnevezett Sárkány, Főnix, Egyszarvú és Teknős sziget partjai mentén. Átkelve a folyón behajózunk kisebb szigeteket összekötő kókuszpálmás, zegzugos csatornarendszerbe, hogy megfigyelhessük a helyiek folyó gazdag partjaira alapozott életét. Először a Vam Xep csatorna mentén haladunk. majd megérkezünk Quoi An-ba, a kókusz faluba. 

Itt meglátogatunk egy méhészetet, majd megfigyelhetjük a kókusz feldolgozás és használati tárgy készítés évszázados fogásait. Meg is pihenünk egy jó mézes zöld tea mellett és megkóstolunk sokféle frissen termett trópusi gyümölcsöt is. Pihenés közben tradicionális zenekar játszik nekünk és meghallgathatunk néhány különleges népdalt is. 

Keskeny evezős csónakba szállva tovább haladunk az egyre keskenyebb csatornák mentén amíg vissza nem érünk várakozó nagyobb hajónkhoz. A városba visszaérve átszállunk autónkba és elindulunk Can Tho-ba vezető utunkra.

A hajótúra után Can Tho - ba, a deltavidék fővárosába indulunk. Can Tho-ba érkezve, meglátogatjuk a koloniális stílust a hagyományos vietnami építészettel vegyítő Binh Thuy rezidenciát. A ház ikonikus emléke a régi Saigonnak, a gazdag vietnami kereskedő családok mindennapi életének. A ház ma is a család birtokában van már 14 generáció óta. A központi épületet tekinthetjük meg és járhatjuk is be, ami a hagyományos vietnami belső építészet gazdagon faragott és gyöngyház intarziákkal díszített remekműve.   Innen indulunk tovább a szállodába. 

Hotelünk a város legszebb helyén a Ninh Kieu rakparton, a folyóparti sétáló promenádon, a szórakoztató negyed központjában lesz.

 A sok étterem, az éjszakai piac, az esti szabadtéri vacsorapiac, egy kis barangolás a folyópart sétányain, vagy a város főutcájának luxus üzleteiben, plázáiban egészen jó kis esti szórakozást nyújt. Az éjszakát Can Tho-ban töltjük.

 

8.     nap: Can Tho – úszópiacok és csatorna túrák – Chau Doc (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Chau Doc)

A mai délelőtt a Mekong igazi életéről szól. Kora reggel indulunk hajós barangolásunkra a Mekong folyón és a szigeteket összekötő ki csatornákon.  Reggel 6:30.: A folyóparton csónakba szállunk, hogy meglátogathassuk Cai Rang úszópiac forgatagát, ahol lehorgonyzott kereskedő hajók százai állnak, hogy friss gyümölcseiket és zöldségeiket áruba bocsátsák. 

A „nagykereskedelmi boltok” közt vásárlók és anyagbeszerzést végző „kiskereskedők” csónakjai nyüzsögnek és alkusznak a portékára. 

Gondosan végig hajózunk a piacon oda és vissza, majd a végén kikötünk egy kereskedő hajó mellett és a fedélzetre szállunk. Remek fényképeket lehet készíteni a hajók forgatagáról és meg is kóstolhatunk valami friss és finom gyümölcsöt. Innen indulunk tovább a következő piacra.

 Tovább hajózva Cai Rang-ból elérjük következő állomásunkat a Phong Dien úszópiacot. Míg Cai Rang a nagykereskedelem helye, addig Phong Dien a Mekong legnyüzsgősebb és legszínesebb termelői és kiskereskedelmi piaca. Az áruikat ajánlgató „őstermelők” és a néha akár 100 km távolságból is érkező kiskereskedők csónakjainak százai lebegnek festői tömegben a vízen. Közöttük barangolnak a vásárlók csónakjai. 

  Tovább hajózunk és bevetjük magunkat a keskeny csatornák szövevényébe. Először Rau Ram-nál szállunk partra és teszünk gyalogsétát a falun keresztül. Ez egy igazi, működő Mekong parti falu, tele a mindennapi élet nyüzsgésével. Meglátogatunk egy rizspapír (rizstészta) készítő családot is, ahol az évszázados hagyományok alapján kézzel készül és a napon szárad a rizstészta. 

Innen hajózunk tovább egy másik szűk csatorna hosszán, élvezve a táj szépségeit és felfedezve a csatorna partján zajló élet érdekes pillanatait.

A sok hajózás után ránk fog férni egy kis zöld tea és sok-sok friss gyümölcs. Programunk következő pontja ezért egy remek trópusi gyümölcsöskert számtalan „véletlenül éppen termő” trópusi gyümölccsel, halastóval. Végig sétálunk a kerten, megismerkedhetünk a különböző gyümölcsfajták termesztésének trükkjeivel. A séta végén jön a beigért zöld tea és gyümölcs kóstoló.

Ismét hajóra szállunk és visszaindulunk Can Tho-ba a Mekongon. Itt autóba szállunk tovább indulunk a kambodzsai határ felé.  Természetesen meg is állunk útközben egy kellemes ebédre is. 

A Can Tho-i kirándulás végén elvisszük önt Chau Doc-ba, a kambodzsai határ közelébe. Délután meglátogatunk egy halfarmot, egy vízen úszó cham falut, a Ba Chua Xu templomot és megnézzük a naplementét a Sam hegyról. A szállás Chau Doc-ban lesz. A város egy igazi, érintetlen és nyüzsgő vízparti város, rengeteg esti látnivalóival. Igazán megéri ez az ott töltött este.

 

9.     nap: Chau Doc – Phnom Penh (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Phnom Penh)

Kora reggeli indulás és egy felejthetetlen gyorshajós út Phnom Penh-be, Kambodzsa fővárosába. A határátlépés a folyón történik, így nincs sorbanállás és remek látnivaló egy falusi-vízi határátkelőhely is. Kb. 12:30-ra érünk Phnom Penh-e. 

Javasoljuk a város esti szórakoztató központját, a folyó parti sétányt. Kilométer hosszan sorakoznak egymás mellett az éttermek, kávéházak, boltok és bárok. A sétányra kifutó, a folyópartra merőleges kis utcák minden méterén valamilyen bolt, szolgáltatás működik. 

Egy kellemes séta, egy jó vacsora, egy kis elvegyülés a sétány forgatagában kellemes esti lazulást biztosít. 

 

FIGYELEM! KÜLÖNLEGES CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!

Azok számára, akik „csak” Kambodzsa titkaira kíváncsiak, lehetősség van csatlakozni a körút kambodzsai részéhez is! Ezt ezen a napon délután, a Phnom Penh-i szállodánkban tehetik meg! Számunkra külön költség kalkulációt készítünk. Ezért ehhez a lehetőséghez külön ajánlatkérés szükséges! 

 

10.  nap: Phnom Penh (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Phnom Penh)

Reggeli után délelőtti városnéző séta Phnom Penhben, a város legfontosabb látnivalóját érintve. A hangulatos francia gyarmati időkből itt maradt Bauhaus épületek között és a Mekong parton sétálunk.

Érintünk több templomot és piacot is. A főbb, meglátogatott helyek: A Függetlenségi Emlékmű, a Királyi Palota és az Ezüst Pagoda, a világ legnagyobb khmer építészeti gyűjteményének helyt adó Nemzeti múzeum, a Wat Phnom, a város névadója lesznek. A séta közben meg is ebédelünk egy folyóparti étteremben.

Délután hajós kirándulás a város folyóin. A program érinti a város két folyóját a Sap folyót és a Mekongot is. A hajózás során megtekintjük a város legszebb, a folyók partján sorakozó épületeit a vízről, majd kihajózunk a Mekongra. Klasszikus vízi falú a túlparton, ami mellett elhajózunk és a hajóról láthatjuk a falu életét.

Majd felfelé hajózva elérkezünk Prek Bongkong faluba, ahol kiszállunk. Itt a nagy pagoda és egy selyemhernyó farm megtekintése a program. Visszahajózáskor megnézzük a naplementét a vízről. Visszatérünk a városba. Esti programunk az éjszakai piac meglátogatása lesz.

A szervezett program utánra javasoljuk a város esti szórakoztató központját, a folyó parti sétányt. Kilométer hosszan sorakoznak egymás mellett az éttermek, kávéházak, boltok és bárok. A sétányra kifutó, a folyópartra merőleges kis utcák minden méterén valamilyen bolt, szolgáltatás működik. 

Egy kellemes séta, egy jó vacsora, egy kis elvegyülés a sétány forgatagában kellemes esti lazulást biztosít. 

 

11.  nap: Phnom Penh Siem Reap – Nemzeti Múzeum- Ton Le Sap tó (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Siem Reap)

Reggeli után kijelentkezünk és elindulunk a repülőtérre. A délelőtti járattal Siem Reap-be repülünk. Körútjainkon mindenhol (ahol csak lehet…) a belső repülőjáratokat használjuk, az utazási irodák „költségtakarékos”, de az utasoktól nagyon gyakran egész napokat elrabló buszos transzferek helyett. Különösen igaz ez Kambodzsára.

Ezzel a reggeli repüléssel egy nagyon gazdag napi programot tudunk nyújtani Kambodzsa egyik legizgalmasabb helyén, Siem Reap-ben is. Egy egész napos zötykölődés lecserélünk egy sokkal hasznosabb és izgalmasabb látogatásra.

A múzeum csodálatosan és nagyon részletesen ismerteti a Khmer civilizáció történetét, lakóinak mindennapi életét és a teljes történetet alapvetően meghatározó hindu mitológia és az azzal szorosan összefonódó Buddhizmus legfontosabb elemeit, személyiségeit. mindezt 14 tematikus kiállítással, könnyedén összerakott bemutatókkal. Több mint két hét utazás után kellemes pihenőt is jelent ez a látogatás, mielőtt belevetnénk magunkat a szabadtéri történelmi emlékparkok világába. Idegenvezetőnk is itt zárja le a kulturális előkészítést, amit még valahol Hue magasságában kezdett meg. Úgy hisszük, hogy így a kambodzsai látogatás nem csak egy fél évezreddel ezelőtt a dzsungelbe temetett romhalom megtekintése lehet, hanem sok-sok érdekes és Ázsia lakóinak életét döntő módon meghatározó “Ázsiai civilizáció” mélyére is bepillantást nyerhet az utazó.

Következő programként Kiautózunk a tóhoz. Útközben megállunk egy étkezési célokra termesztett lótusz virág ültetvénynél is. Pazar fotók készíthetők. A tóhoz megérkezve kihajózunk, közben megnézzük a vízi falut iskolával, boltokkal, templomokkal. Bepillantást nyerünk egy különleges életmód mindennapjaiba. A tavon kiszállunk egy étterem / ajándékbolt / kilátó funkciókkal ellátott platformon. Itt kávézunk, uzsonnázunk. Megnézzük a krokodilokat, érkeznek az úszópiacszerű csónakok, amikről például sült banánt vagy egyéb egyszerű ételeket is lehet vásárolni. Itt megvárjuk a naplementét. Visszatérés a szállodába, utána szabadprogram.

Javasoljuk a város esti szórakoztató központjait. Elsőként az éjszakai piac meglátogatását javasoljuk. A sok száz bódé, sátor, az elvegyülés a sétáló és vásárolgató tömegben kellemes levezetés lehet a megérkezés után. 

Következő állomásként a leghíresebb szórakoztató negyed, a Pub Street következhet. A zegzugos utcákon kilométer hosszan sorakoznak egymás mellett az éttermek, kávéházak, boltok és bárok. Egy kellemes séta, egy jó vacsora, egy kis elmerülés az éjszakai élet forgatagában kellemes bevezető lehet a Siem Reap-i programhoz.

 

12.  nap: Egész napos Angkor látogatás – Apsara vacsora program (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Siem Reap)

Egész napos Angkor látogatás. A közvetlenül Siem Reap mellett található terület neve hivatalosan Angkor Történelmi Park és 400 négyzetkilométer területű. Rengeteg látnivaló, több mint 300, meglátogatásra érdemes emlék található benne. az persze lehetetlen 1 nap, de még akár 1 hét alatt is. De azért a két leghíresebb látnivalóját Angkor Thom-ot és Angor Wat-ot meg tudjuk nézni. Az egész napos látogatás Angkor egyik csodálatos látványával, a naplementével végződik.

 Délelőtti látogatásunk Angkor Thom-ot a 9 négyzetkilométer területű, csodálatos városkapukkal díszített falakkal körülvett királyi várost mutatja be.  Sétánkat a város déli kapujánál kezdjük, végig sétálunk az istenek és démonok sorfala közt, amelyek a 100 méter széles várárkon átívelő hidat szegélyezik. Közöttük jutunk el az építtető király arcképeivel díszített városkapuig. A kapun belépve a következő állomásunk a Bayon templom, egy hatalmas, több emeletes és sok tornyú templom komplexum, melyet a hindu mitológia köbe faragott istenei és történetei borítanak. 

Haladunk tovább az egykori város életének központja a néptől elzárt királyi palota és annak a városra nyíló "kommunikációs pontja" a győzelmi tér felé. A királyi palota és a tér között helyezkedik el az elefántok terasza és a Leprás király terasza. Rengeteg, a hajdanvolt város mindennapi életét is bemutató történet szól ezekről a helyekről. Később tovább megyünk az egyik leghíresebb templomba a Ta Phrom-ba. Ez a templom a feltárások során nem került teljes helyreállításra. A hatalmas fákkal benőtt romok, a széles udvarok remek alkalmat adnak izgalmas fotók készítésére is.

Délutáni látogatásunknak csak egy igazi célpontja van: Angkor Wat. A világ legnagyobb vallási célú építménye. 1900x1400 méter széles területén minden megtalálható, ami egy a hindu kulturális alapokon nyugvó és hatalma teljében Burmától Jáva szigetéig terjeszkedő birodalom uralkodójának tiszteletére, hatalmának dicsőítésére csak megépíthető.  Ennek ellenére léptéke mégis emberi, minden egyes tornya, épülete folyosója és csodálatos faragványai a szépséget és az igazi lelki békét, nyugalmat sugallják. 

Programunk során a főkapun belépve haladunk végig a szivárvány útján egészen a világ közepét jelképező központi épületegyüttesig. Belépve, az egyes folyosókon, lépcsőkön végighaladva jutunk el a központi toronyig. Út közben sok érdekes történelmi és mitológiai történetet is hallhatunk vezetőnktől. Sok helyen megállunk és elbeszélései megelevenítik a frízek, szobrok, falfaragások mögött rejtőző színes mitológiát és évezredes történelmet.

  Ez egy igazán fárasztó nap volt, ezért a végére egy kis pihenőt, üldögélést és nézelődést tettünk. Ez az Angkor naplemente, a minden nap más és mindennap csodálatos látvány. Egész napos kirándulásunk végén ezt szemléljük meg vagy a Phnom Bakheng templomdomb tetejéről, vagy a Srah Srang, a királyi fürdő partjáról.  Ezután visszatérünk a szállodába. 

 Esti programunk egy Apsara vacsoraest.  Az Apsarák, a felhők és vizek égi nimfái a női szépséget szimbolizáló félisteni és isteni lények voltak, szent táncuk szórakoztatta a z isteneket. Ázsia minden országában, ahova az indiai kultúra csak elért, templomi és udvari táncosnők adták elő (és adják elő ma is) az Apsara táncokat. Ez a vacsoraest egy olyan helyre visz minket, ahol vacsora közben egy színpadon hagyományos zenével kísért tánc show mutat be néhány remek példát ebből a gyönyörű hagyományból.

 

13.   nap: Siem Reap – a Kulen hegy vidéke – Banteay Srei – Búcsú vacsora program (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Siem Reap)

Siem Reapból indulva egy bő 150km-es, egész napos túrát teszünk a Kulen hegyre. A várostól kb. 1,5 órás autózással jutunk el a hegyhez. Először megtekintjük a XVI. századi sziklatemplomot. Itt lehetőség van áldást kérni.

Utána megtekintjük a faragott patakmedret. Végül egy hatalmas vízesésben való fürdésre van lehetőség. A vízesésben fürdésnél lehetőség van korrekt átöltözésre és csomagmegőrzésre zárható ládákban. Javasoljuk, hogy a fürdéshez a fürdőruhán túl egy erre a célra alkalmas pólót is célszerű viselni. A helyiek számára még nem egyértelműen elfogadott a bikini és ha nem akarja, hogy esetleg zavaróan bámuló szemek kövessék végig, akkor érdemes pólót is viselni.

 Ebéd után ellátogatunk egy fákkal benőtt, eredeti állapotában látható Angkor templomhoz a Beng Mealea-hoz. Hangulatos és felemelő élmény az óriás fák által benőtt épületekben / épületek között sétálni. Kiváló fotótéma.

Hazafelé meglátogatjuk Banteay Srei gyönyörű vidéki templomát. A kicsi, de talán leggyönyörűbben faragott templomegyüttes Siem Reap-ben. A rózsaszín homokkőből épült templom minden fala csodálatosan faragott képekkel, ábrázolásokkal tiszteleg a női szépség, a világot megteremtő erő előtt. 

Nehéz ennek a templomnak könnyed báját és szépségét leírni. Ezt látni kell. Innen indulunk tovább a délelőtti program kezdetéhez.

Ez az utolsó, a körút során együtt töltött esténk. Mivel is lehetne ezt a két hetet méltón lezárni? Siem Reapban,  mint majdnem minden ázsiai városban vannak a tömeg elől elrejtőző, különleges esti éttermek, szórakozóhelyek. Egy ilyenre kulináris gyöngyszeme visszük el Önt egy remek, gyertyafényes vacsorára, egy jó kis esti beszélgetésre, ejtőzésre.

 

14.   nap: Siem Reap városnézés – elutazás (Étkezés: reggeli)

Ez az utolsó nap Siem Reap-ben. Reggeli után szabad, sétálós-bevásárlós program Siem Reap-ben. A tényleges program a tovább utazás időpontjától függ. Mire ide elérünk, idegenvezetőnk biztosan tud ajánlani programokat erre a délelőttre - délutánra. Mindenkinek a saját kívánságai szerint.

Van is miből válogatni, mert Siem Reap és közvetlen környéke rengeteg érdekes látnivalóval rendelkezik.

 Amit mi ajánlunk, és ahova idegenvezetőnk szívesen el is viszi Önt, az egy barangolós városnézés. Végig megyünk a város legérdekesebb részein, kis utcáin, templomain és piacain. Meglátogatjuk az Artisan D’Angkor bemutató telepét, ahol minden, a környéken végzett kézműves munkát bemutatnak a kőfaragástól a textilkészítésig. Nincs kötelező vásárlás vagy bármilyen egyéb negatív felhang. A műhelyekben csak a munkafázisokat lehet megnézni. Eredeti kézműves, minőségi termékeket a látogatás végén a mintaboltban lehet megvenni.  A program befejezése után transzfer a repülőtérre. Elutazás Budapestre.

 

15.  nap: Visszaérkezés Budapestre

Gépünk délelőtt érkezik Budapestre. Ha visszaérkezésünk napján még mindig lesznek érvényben covidos teszt előírások Magyarországon, akkor azoknak az utasainknak, akik előre jelezték ezt az igényt, érkezési PCR teszt regisztrációt is biztosítunk a repülőtéri teszteléshez.

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!


Az ár tartalmazza:

- éjszakai szállások kétágyas elhelyezéssel, reggelivel. Az ár a szolgáltatásokat és a helyi adókat is tartalmazza.

- privát, légkondicionált buszos szállítás a körút során

- belső repülőjegyek (max 20kg feladott poggyász és max. 7 kg kézipoggyász utasonként.)

- minden tevékenység és belépő díj a programterv szerint

- idegenvezető magyar nyelven a körút során

- a programterv szerinti étkezések (legalább félpanzió, naponta megjelölve, italfogyasztás nélkül)

- ásványvíz a buszos utazások során.

Az ár nem tartalmazza:

- nemzetközi repülőjegyek és repülőtéri illetékek (kb. 200.000,- Ft / fő)

- Személyes költségek

- Étel és italfogyasztás a programtervben megadottakon felül

- Egyénileg megvásárolható kiegészítő programok és szolgátatások

- Kötelező borravaló a helyi idegenvezetőnek (5 USD/nap) és a sofőrnek (3 USD/nap).

- Szállodai kötelező vacsorák és kiegészítő költségek a fesztivál szezonokban és a csúcsszezonban

- További, az útitervben nem részletezett szolgáltatásokon felül kért egyedi szolgáltatások

- BBP és útlemondási és COVID biztosítás

 Az út ára, kétágyas elhelyezéssel: 566.060Ft/fő

Egyágyas felár: 109.120Ft/fő

Megjegyzés: Az ár 295 Ft/USD értékig érvényes. 

Minimum létszám: 9 fő

Maximum csoportlétszám: 16 fő

 

Szállodáink:

Hue - Cherish Hotel 4* (deluxe room)
Hoi An - Than Binh Riverside Resort 4* (deluxe room)
Ho Chi Minh City - Avanti Hotel 4* (deluxe room)
Can Tho - Ninh Kieu Riverside Hotel 4*(Deluxe room)

Chau Doc - Victoria Chau Doc Hotel
Phnom Penh - Queen Grand Boutique Hotel (Deluxe room) 
Siem Reap - Somadevi Angkor Hotel 4* (Standard room)


Az ár tartalmazza:

- éjszakai szállások kétágyas elhelyezéssel, reggelivel. Az ár a szolgáltatásokat és a helyi adókat is tartalmazza.

- privát, légkondicionált buszos szállítás a körút során

- belső repülőjegyek (max 20kg feladott poggyász és max. 7 kg kézipoggyász utasonként.)

- minden tevékenység és belépő díj a programterv szerint

- idegenvezető magyar nyelven a körút során

- a programterv szerinti étkezések (legalább félpanzió, naponta megjelölve, italfogyasztás nélkül)

- ásványvíz a buszos utazások során.

Az ár nem tartalmazza:

- nemzetközi repülőjegyek és repülőtéri illetékek (kb. 200.000,- Ft / fő)

- Személyes költségek

- Étel és italfogyasztás a programtervben megadottakon felül

- Egyénileg megvásárolható kiegészítő programok és szolgátatások

- Kötelező borravaló a helyi idegenvezetőnek (5 USD/nap) és a sofőrnek (3 USD/nap).

- Szállodai kötelező vacsorák és kiegészítő költségek a fesztivál szezonokban és a csúcsszezonban

- További, az útitervben nem részletezett szolgáltatásokon felül kért egyedi szolgáltatások

- BBP és útlemondási és COVID biztosítás

 Az út ára, kétágyas elhelyezéssel: 566.060Ft/fő

Egyágyas felár: 109.120Ft/fő

Megjegyzés: Az ár 295 Ft/USD értékig érvényes. 

Minimum létszám: 9 fő

Maximum csoportlétszám: 16 fő

 

Szállodáink:

Hue - Cherish Hotel 4* (deluxe room)
Hoi An - Than Binh Riverside Resort 4* (deluxe room)
Ho Chi Minh City - Avanti Hotel 4* (deluxe room)
Can Tho - Ninh Kieu Riverside Hotel 4*(Deluxe room)

Chau Doc - Victoria Chau Doc Hotel
Phnom Penh - Queen Grand Boutique Hotel (Deluxe room) 
Siem Reap - Somadevi Angkor Hotel 4* (Standard room)